Forum użytkowników serwisów

o 27 Wołyńkiej Dywizji Piechoty AK i Wołyniu.
Teraz jest 2010-09-07, 05:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kresowiacy czują się obywatelami gorszej kategorii
PostNapisane: 2008-01-25, 16:52 
Administrator

Z dr. Robertem Wyszyńskim, dyrektorem Instytut Kresowego w Warszawie, rozmawia Wojciech Wybranowski

...Instytut Kresowy, który niedawno powstał w Warszawie pod Pana kierownictwem, wbrew temu, co próbuje insynuować "Gazeta Wyborcza" - nie zamierza zajmować się badaniem czarnych plam w stosunkach polsko-ukraińskich, kwestią zbrodni na Podolu i Wołyniu. Jakie plany w takim razie ta instytucja chce realizować?
- Chcemy doprowadzić do zmiany dość negatywnego wizerunku Polaka z Kresów, jaki nadal funkcjonuje w polskim społeczeństwie. Nazywa się tych ludzi nierzadko pogardliwie "zabugolami", zapominając, że to przecież polskie ziemie, kolebka naszej kultury.

Nie wiem dlaczego, ale gdy slysze/czytam "chcemy" to mam mieszane uczucia. Nie to zebym sie czepial cytowanego artykulu. Ujme to raczej ogolnie, ze samo chciejstwo bez popracia czynem niczego tworczego nigdzie nie wniesie. TeÂ? mam swoje "chciejstwo" ale podpieram je czynem zakladajac wlasnie to forum. Chce, aby to forum stanowilo przyjzny kacik dla pokolen kresowiakow w ktorym dowiedza sie, ze my, mieszkajacy po zachodniej stronie Bugu pamietamy o nich, o nich mowimy i pielegnujemy ich(nasze) tradycje......
Moze wlsnie TO forum bedzie mialo wplyw na wladze ktore jezeli juz cos o kresach mowia, to robia to zbyt asekuracyjnie a najczesciej nie mowia/robia nic. Zeby domagac sie czegos od aktualnych wladz na kresach najpierw nalezy zrobic cos samemu.

Caly artykul na:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... 2.txt#pocz

Zobacz profil Wyślij e-mail  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kresowiacy czują się obywatelami gorszej kategorii
PostNapisane: 2010-04-27, 19:04 

Moim zdaniem ,stwierdzenie zawarte w tytule, dziś jest już nie aktualne.Pięćdziesiąt parę lat temu, to i owszem odczułem to na
na własnej skórze.Przyjechałem razem z rodzicami do dużej aglomeracji miejskiej, w centralnej Polsce.Od rówieśników dowiedziałem się, że jestem chadziaj, zabugowiec, rusek i przybłęda! Ja mówiłem podwórko oni podwyrko, ja szosa oni szos itd.
Na ulicy, jak robotnicy wracali z fabryki, słyszałem niezrozumiałą mowę "szwargot".Ojciec wytłumaczył mi, że jest to język
niemiecki, a Polacy używają go z przyzwyczajenia.Przed wojną i podczas okupacji wszystkie fabryki były niemieckie, stąd ta mowa i wiele póżniejszych naleciałości w języku polskim.Podczas nauki w szkole podstawowej , powoli bo powoli, ale zaczęto
mnie akceptować.W średniej szkole i na studiach nie usłyszałem żadnych złośliwości.Zbyt wielu kresowiaków stało się znanymi
ludżmi by ludzie inteligentni robili z tego powodu przytyki, czy problemy.Faktem jest, że ludzie prości z braku innych argumentów czasami wycierali sobie "gęby" tymi "zabugowcami".Reasumując daleki jestem od pomarcia tezy jak w tytule!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kresowiacy czują się obywatelami gorszej kategorii
PostNapisane: 2010-05-02, 08:31 

Kresowiacy to ludzie z charakterem i nie łatwo im utrudnić życie.Wielu z nich osiągnęło sukcesy i dzięki przeciwnościom
bo to tu sprawdza się przysłowie" co cię nie zabije, to cię wzmocni".Przeżyli sowietów ,Niemców, rezunów Przeżyją nie jedno, inaczej nie byli by kresowiakami a to brzmi dumnie!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1